بیم آن می رود که زعفران بهعنوان یک گیاه سازگار به تغییرات اقلیمی و کمبود آب، جایگزین مناسبی برای برخی گیاهان زراعـی رایـج در سـطح کـشور شود و گسترش بی رویه سطح کشت آن مشکلاتی را به بار آورد.
سال ۶۶ _۶۷ بود، اولین محمولههای زعفران از خراسان جنوبی «قائن» به سمت زاوه منتقل شد. تا قبل از ورود زعفران در این منطقه کشت دیم گندم، جو و چغندر قند تامین کننده مخارج کشاورزان بود، اما سودآوری و زود بازدهی زعفران، کشاورزان را به سمتی سوق داد که اکنون دیگر خبری از چغندر قند نیست.
زعفران جهان در دستان خراسان رضوی
محسن زنگنه نماینده مردم تربت حیدریه، زاه و مه ولات در مجلس شورای اسلامی می گوید: زعفران محصول استراتژیک و کالایی اساسی برای منطقه، خراسان رضوی و کشور است که باید ظرفیتهای منطقه برای کشت زعفران مورد بررسی قرار بگیرد.
او می افزاید: در خراسان رضوی ۱۲۰ هزار هکتار زمین زیر کشت زعفران است در حالی که ۹۰ درصد زعفران دنیا در ایران تولید میشود و ۹۰ درصد تولید کشور در خراسان رضوی و همچنین ۹۰ درصد صادرات کشور از گمرکات این استان صورت میگیرد.
نماینده مردم تربت حیدریه، زاه و مه ولات در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه زعفران امروز محصولی استراتژیک در صنایع دارویی، ادویه، لوازم آرایشی و بهداشتی در دنیا مورد اقبال واقع شده است، ادامه می دهد: با توجه به بارندگیهای مناسب پارسال و روی آوردن کشاورزان به کشت زمینهای کوچک در خراسان رضوی بالغ بر ۱۲۰ هزار هکتار سطح زیر کشت زعفران بود که ۳۰۰تن زعفران از آن تولید شد.
زنگنه با اشاره به اینکه زعفران به عنوان کالای بین المللی قیمت یکسان در دنیا دارد، بیان می کند: متاسفانه در کشور در جهت صیانت از قیمت زعفران برنامهای وجود ندارد، ۸۵ درصد زعفران کشور صادرات و ۱۵ درصد آن در داخل کشور مصرف میشود و عوامل متعددی دست به دست هم دادند که قیمت زعفران فروخته شده برای کشاورز سودآوری نداشته باشد.
او تصریح می کند: عدم حمایت از تولید، فضای سودجویی (قیمت از تولید تا مصرف در بازارهای جهانی متفاوت است)، نبود نظارت بر صادرات و قاچاق آن به صورت فله و نبود یک سازمان قوی در حوزه زعفران کاران و کشاورزان و سازمانهای مردم نهاد برای برنامه ریزی درست در حوزه زعفران از جمله سیاست های اشتباه در قبال محصول گرانقدر و استراتژیک زعفران است.
نماینده مجلس یازدهم تاکید میکند: ۱۶۰ هزار خانوار در خراسان رضوی در فصل زعفران با آن درگیر هستند که میتوان با تولید مناسب در حوزههای صنعت ساختمان، پوشاک و مواد غذایی با رشد قابل توجه ای مواجه شد.
زنگنه با بیان اینکه در تمام نقاط کشور شاهد کشت زعفران هستیم، اظهار می کند: به عقیده کارشناسان خراسان رضوی، تربتحیدریه و زاوه و خراسان جنوبی به دلیل آب و هوای مناسب و نوع خاک بهترین خاستگاه برای کشت زعفران در ایران است.
او می افزاید: اگر برای ادامه حیات زعفران در کشور برنامهریزی نکنیم باید شاهد از دست دادن جایگاهمان به رقبای خود باشیم، زیرا آنان برای این حوزه برنامهریزی کردهاند هرچند داشتن رقیب در حوزه اقتصاد میتواند باعث افزایش عملکرد شود.
این مقام مسئول ادامه میدهد: امسال برای برداشت محصول با کیفیت و مناسب باید در مراحل کاشت برداشت و پاک کردن اصول بهداشتی را رعایت کنند به طوریکه گاهی مشاهده شده است به دلیل روشهای سنتی و نداشتن دقت کافی قیمت زعفران ۳ تا ۴ میلیون تومان متفاوت است.
زنگنه بیان می کند: ۷۴ تن زعفران از کشاورزان خریداری شده و در انبارهای استان در حال نگهداری است که انشالله صادرات به موقع انجام خواهد شد و کشاورزان امسال نباید هیچ گونه نگرانی برای برداشت و پاک کردن و خشک کردن گل زعفران داشته باشند.
او تصریح می کند: با صحبتهای انجام شده امسال گلی در زمینهای کشاورزی باقی نخواهد ماند و نگرانی از بابت هزینه برداشت وجود نخواهد داشت و با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری در طرح مواسات در کنار حوزه صیانت زعفران خواهیم بود.