زعفران
زعفران گیاهی تیره رنگ است. از خانواده زنبقیان با خواص فراوان که در اغلب کشور های دنیا مورد استفاده است(جهت آشنایی بیشتر با گیاه زعفران : زعفران چیست و تاریخچه زعفران را بخوانید).در ادامه مقاله قصد داریم توجیه اقتصادی کشت زعفران در ایران را شرح دهیم…. با ما همراه شوید .
رتبه نخست تولید زعفران در جهان ایران است
در حال حاضر، ایران با تولید سالانه ۳۳۰ تن و صادرات ۲۸۰ تن از این محصول بزرگترین تولیدکننده و صادر کننده زعفران در دنیا است (آمار سال ۱۳۹۸).
در این بین استانهای خراسان رضوی و جنوبی با سهمی ۸۵ درصدی بیشترین سهم در تولید زعفران ایران را دارند.
کشت زعفران در برخی دیگر از استانهای کشور از جمله خراسان شمالی، یزد، گلستان، همدان، فارس و اصفهان نیز انجام میگیرد که سهم این استانها از تولید زعفران بهطور کلی کمتر از ۱۰ درصد است.
خراسان رضوی رتبه نخست تولید زعفران در ایران را دارد
از دیدگاه کمّی شهرستان تربت حیدریه در استان خراسان رضوی با سطح زیر کشتی بالغ بر ۷۵۰۰ هکتار زعفران در بین تمامی تولیدکنندگان این محصول، رتبه نخست تولید در کشور را دارد.
جمع بندی هزینه ها و سودها
با توجه به شرایط موجود در بازار کشاورزی، و شرایط خاص صادرات این گیاه، فعلا زعفران در بین تمام محصولات ،از نظر سوددهی کم رقیب است.
هزینه ها:
البته علاوه بر داشتن علم لازم در زمینه کشت پیاز زعفران باید بدانیم با توجه به هزینه بالای کشت اینگیاه، که برای هر هکتار بالغ بر ۴۵ میلیون تومان می باشد اگر برداشت زعفران کمتر از ۱۰ کیلوگرم زعفران خشک در هکتار باشد دیگر اقتصادی نخواهد بود.
سود ها:
یک مزرعه خوب و با مدیریت عالی باید بین ۱۰ تا ۳۵ کیلو سرگل خشک در هکتار برداشت کند که اگر حداقل را هم در نظر بگیریم باز هم با کمترین قیمت ، این محصول در هر سال بالای ۳۰ میلیون تومان سوددهی خواهد داشت که اگر با رقیب این گیاه که گندم و جو می باشد و در فصل پاییز کشت می شوند مقایسه کنیم درآمد ۵ تا ۶ برابری نسبت به این محصولات خواهیم داشت.
قیمت کنونی زعفران
هم اکنون هر کیلو زعفران بسته به کیفیت میانگین حدود ۷ میلیون و ۲۰۰ تا ۱۲ میلیون تومان است.