به گزارش باغبوم و به نقل از خبر گذاری مهر، ایران به عنوان تولیدکننده منحصر به فرد و بی رقیب زعفران در دنیا مطرح است به طوری که حدود ۹۵ درصد این محصول در بازار جهانی توسط ایران تولید میشود که همین امر موجب اندک بودن تحقیقات جهانی در زمینه شناسایی و روشهای تشخیص بیماریها و شیوه مبارزه با بیماریها و آفات شایع این محصول استراتژیک شده است.
خراسان جنوبی با داشتن ۱۷ هزار و ۲۰۰ هکتار سطح زیر کشت زعفران رتبه دوم تولید در کشور را بعد از خراسان رضوی دارد و البته از نظر کیفیت این محصول در رتبه اول کشور قرار دارد.
این جایگاه منحصر به فرد در حالی است که طی دو، سه سال اخیر شیوع پوسیدگی پیاز زعفران به علت آفت کنه کمیت و میزان تولید زعفران را با خطر مواجه کرده است.
گیاه زعفران به دلیل خواص و ویژگیهای متعدد از جمله محصولات کشاورزی ارزشمند و گران قیمت به شمار میرود که برای کشت آن هم نیاز به شرایط مناسب آب و هوا و خاک و نیز توجه ویژه دارد.
کشت و تولید زعفران مانند سایر محصولات کشاورزی در معرض آسیبهایی قرار دارد که عدم رعایت نکات لازم میتواند ضرر بسیار به کشاورزان تحمیل کند که از آن جمله پوسیدگی پیاز زعفران است که علاوه بر از بین رفتن پیاز موجب تحت تأثیر قرار دادن میزان محصول برداشتی نیز میشود.
غلامرضا توکلی کرقند عضو هیئت علمی و محقق معین گیاهپزشکی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان جنوبی گفت: یکی از مشکلات تولید زعفران، وجود آفات، بیماریها، علفهای هرز، جوندگان و بعضی از علف خواران است که نسبتاً متنوع بوده، و آشنایی با آنها و رعایت اصول مبارزه با آنها الزامی است.
وی با اشاره به اینکه «کنه زعفران»، میتواند یکی از عوامل مهم خسارت زا در مزارع زعفران باشد، عنوان کرد: این کنه در واقع جز آفات محصولات پیازی است و به طور طبیعی در خاک وجود دارد و خسارت اقتصادی هم ندارد ولی در شرایط خاصی که عوامل برای نشو و نمای آن مساعد شود، به سرعت جمعیت آن زیاد و خسارت بالا ایجاد میکند.