در این مقاله قصد داریم دربارهی پرورش و کشت زعفران به روش ایروپونیک صحبت کنیم و دلایل انجام این نوع کشت، مزایا و معایب آن را مورد بررسی قرار دهیم.
زعفران که به طلای سرخ معروف است گیاهی معطر میباشد که گرده اش شبیه به سایر گیاهان است ولی از لحاظ خاصیتهای درمانی و از نظر طمع و رنگ مطبوع بسیار تفاوت دارد.
زعفران زمان زیادی است که در آشپزی و وعدههای بسیاری از مردم دنیا مصرف غذایی ویژهای دارد و این ادویه همچنین از لحاظ اقتصادی در دنیا در جایگاه خوبی قرار دارد به طوری که کشت زعفران تازگیها به جز ایران در سایر کشورها مانند امارات و چین صورت میگیرد.
کشت زعفران در بیشتر مناطق ایران انجام میشود و بهره برداری میشود. به دلیل اینکه برخی از کشورها در حوزه کشت زعفران استقبال خوبی به عمل آورده اند، کشاورزان کشور ما باید تلاش کنند تا زعفران با کیفیت به همراه بسته بندی خیلی خوبی را در کنار توجه به تمام اصول بهداشتی فراهم آورند تا هم در ایران و هم سایر کشورها بتوانند بازار را به دست بگیرند. همانطور که میدانید از این ادویه میتوان سود زیادی به دست آورد.
مشاهده دوره آموزش بسته بندی زعفران از صفر تا صد
کشت ایروپونیک یا هوا کشت
پرورش و کشت زعفران به روش ایروپونیک یکی از شیوههای کشت زعفران میباشد. در کشت ایروپونیک شما برای پرورش محصول خود به زمین کشاورزی و خاک احتیاج ندارید. در این نوع کشت ریشه گیاهان در هوا معلق میباشند و مواد غذایی با اسپری کردن آب و مواد معدنی به صورت مکرر به آنها منتقل میشود.
برای رشد گیاهانی مانند انواع سبزیجات نیز این روش خوب بوده و توصیه میشود. در این روش لازم نیست گلدانهای مخصوص داشته باشید و همچنین آنها را تعویض کنید. در کشت ایروپونیک، همهی مراحل غذا دادن به گیاه، فقط از رطوبت فضا تامین میشود و نباید هیچ نوع تماسی با آب به صورت مستقیم داشته باشد. هیچ تماس مستقیمی نباید میان آب و گیاه ایجاد شود زیرا احتمال اتفاق افتادن برخی مشکلات مانند پوسیدگی پیاز و نیز منتقل شدن بیماری وجود دارد.
کشت زعفران در مزرعه در مقایسه با گلخانه
اگر تصمیم بگیرید در مزرعه زعفران بکارید با مشکلاتی روبرو میشوید مانند سرمازدگی، نابودی پیاز زعفران توسط جوندگان، ایجاد آفت، بارش باران بی موقع هنگام برداشت و اینگونه چالشها. همچنین ممکن است به خاطر بودن در خاک مشکلات میکروبی ایجاد شود. اما این موارد در کشت گلخانهای مشاهده نمیشود.
مطالعه و خرید پیاز زعفران مرغوب از باغبوم
مورد دیگر اینکه برای کشت زعفران در مزرعه فقط میتوانید از نقاط گرمسیری و خشک استفاده کنید. ولی در گلخانه شما میتوانید وضعیت دما را متناسب با گیاه خود و به ویژه زعفران قرار دهید و نسبت به حفاظت جوی گیاه خود مطمئن شوید.
تفاوت دیگر در زمان کسب سودآوری میباشد. در صورت کشت زعفران در مزرعه شما به طور طبیعی بعد از ۵ الی ۶ سال میتوانید به درآمد برسید اما در کشت گلخانهای شما میتوانید در همان سال اول به سود زیادی برسید. البته دقت کنید که پیاز مورد استفاده باید مرغوب، با کیفیت و دارای وزن زیاد باشد. بهترین انتخاب پیازهای ۵۰ گرمی بوده و پیازهای ۲۰ گرمی بی کیفیت تر هستند.
پرورش و کشت زعفران گلخانهای به روش ایروپونیک
یکی از فواید کشت ایروپونیک این است که میتوان از طریق روش طبقه بندی گیاهان حداکثر استفاده را از کوچک ترین محیط زمین داشت.
برای کشت زعفران به روش هواکشت به چه امکاناتی نیاز داریم؟
- جایی برای انبار کردن آن
- سالن سرپوشیده برای تولید
- قالبهایی برای نگه داشتن پیاز زعفران
- فوگر
- تایمر
- قفسه
آب و هوای مناسب برای کشت زعفران
زعفران از دسته گیاهان گرمسیری میباشد در نتیجه برای پرورش زعفران نقاطی که دارای تابستانی گرم و خشک هستند و در زمستان و پاییز هم دارای آب و هوای ملایم و معتدل هستند مناسب بوده و توصیه میشود. مناطق ذکر شده برای کاشت زعفران استاندارد هستند. البته احتمال دارد که آب و هوای ذکر شده در همه وضعیتها ثابت نباشد به این معنا که امکان دارد گیاه زعفران با فضای ناسازگار مطابقت پیدا کند و در منطقهای با شرایط غیر استاندارد رشد مناسبی داشته باشد.
توجه کنید در حال حاضر مقصود ما کشت زعفران در گلخانه میباشد. برای کشت زعفران در مزرعه، آب و هوایی لازم است که با آن مطابقت داشته باشد که اگر شما برای کشت زعفران شیوه کشت در گلخانه را برگزینید، دمای هوای گلخانه به آسانی قابل تغییر میباشد. به همین دلیل در دنیای امروز کشتهای گلخانهای در مقایسه با کشت در محیط باز مناسب تر بوده و از نظر مقدار بازدهی، بیشتر تولید میشود.
کشت گلخانهای چه مزایا و معایبی دارد؟
در کشت گلخانهای مصرف آب بسیار پایین است و در مقایسه با سایر روشهای کشت نیاز به آب خیلی کمتری دارد. در این نوع کشت آب استفاده شده به شکل قطرهای است و استفاده از آن را میتوان کاملا مدیریت کرد.
یکی دیگر از مزیتهای آن این است که شما همهی خاکی که مصرف میشود را انتخاب میکنید و میتوانید مناسب ترین نوع خاک را برگزینید و به بهترین و حداکثر میزان ممکن برداشت برسید.
سمپاشی آسان و تحت کنترل این مدل کشت یک مزیت دیگر آن میباشد که جای هیچ نوع ریسکی را باقی نمیگذارد.
یکی از ویژگیهای دیگر این کشت این است که جوندگان (به ویژه موشها) نمیتوانند پیاز زعفران را بخورند.
در این روش شما قادر هستید رطوبت و نور را به صورت کامل مدیریت کنید.
باید عرض کنیم ریشه پیاز زعفران مواد غذایی را از رطوبت دریافت میکند و ارتباطی به صورت مستقیم با آب وجود ندارد.
معایب پرورش و کشت زعفران به روش ایروپونیک
بعد از توضیح مزایای کشت گلخانهای میرسیم به معایب آن. یکی از کشورهایی که تمرکز خود را روی تولید زعفران گذاشته است چین میباشد. دستمزد کارمندان و کارگران این کشور در مقایسه با ایران پایین تر میباشد و مبلغ هزینه شده برای تولید هم در چین از ایران کمتر در میآید. با این وجود چین نمیتواند در زمینه کشت زعفران با کشور ما رقابت کند و ایران در این حوزه قدرت اول میباشد و تقریبا ۹۰ درصد از صادرات زعفران در سراسر دنیا توسط ایران انجام میشود. اما باید عرض کنیم با وجود اینکه در سالیان گذشته زمینهای زیر کشت ایران افزایش یافته و از ۱۵۲ عدد به ۲۸۰ عدد در سال رسیده است ولی میزان بهرهوری تولید زعفران که ۳.۲ کیلوگرم در هر هکتار بوده است فرقی نکرده است و همان مقدار میباشد که این موضوع نگران کننده است. پس نتیجه میگیریم که احتمال دارد در آینده زعفران کشور چین با مبلغ خیلی کمتری به بازار بیاید و مشکلی در صنعت کشت زعفران ارزشمند ایجاد کند.